Sunday, August 30, 2009

dil bolmez

cengiz candar bugun okudugum yazisinda 1925'deki sark islahat fermani'ndan maddeler eklemis:

Madde 13:
“Aslen Türk olup Kürtlüğe mağlup olmaya başlayan (yani Kürtleşmeye başlayan) bervech-i âtî Malatya, Elaziz, Diyarbekir, Bitlis, Van, Muş, Urfa, Ergani, Hozat, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Palu, Çarsancak, Çemişgezek, Ovacık, Hısn-ı Mansur (Adıyaman), Behinsi (Besni), Arga (Akçadağ), Hekimhan, Birecik, Çermik, vilayet ve kaza merkezlerinde hükûmet ve belediye dairelerinde ve sair mücessesat ve teşkilâtta, mekteplerde, çarşı ve pazarlarda Türkçeden maada lisan kullananlar evâmir-i hükûmete ve belediyeye muhalif ve mukavemet cürmile tecziye edilirler.”

Madde 14:
“Aslen Türk olan fakat Kürtlüğe temessül etmek üzere olan bulunan mevkide ve Siirt, Mardin, Savur, gibi ahalisi Arapça konuşan mahallerde Türk Ocakları ve mektep açılması ve bilhassa her türlü fedakârlık iktiham olunarak (gösterilerek) mükemmel kız mekteplere rağbetlerinin suveri adîde (fazla miktarda) ile temîni lazımdır. Hassaten Dersim, tercihan ve müstacalen (acil olarak) leyli iptidailer (yatılı ilkokullar) açılmak suretiyle Kürtlüğe karışmaktan bir an evvel kurtarılmalıdır.”


Madde 16:
“Fırat garbındaki vilayetlerimizin bazı akvamında dağınık bir surette yerleşmiş olan Kürtlerin Kürtçe konuşmaları behemahal men edilmeli ve kız mekteplerine ehemmiyet verilerek kadınların Türkçe konuşmaları temin olunmalıdır.”


diye

bunun uzerine yok daha neler bizim devletimiz kimseyi asimile etmemistir, kurtler asimile olsalardi dillerini hatirlarlar miydi canim kilikli fasistlikte sinir tanimayan yorumlari okurken biz cici kurtleri severiz, o koy bizim koyumuzdur gitmesek de gormesek de, ama daglara cikanlar kotu kurttur, onlar daga cikmasa niye kardes olmayalim ki kafasina yine takildim da takildim, hislerime tercuman olan bir yorumcuyu buraya koymadan yapamicam:

"insan yorumlari okurken zaman zaman ben bu insanlarla ayni ulkenin gundemini mi takip ediyorum diye sasirmadan edemiyor... Asimilasyon, inkar, yok sayma, asagilama.... Sanki butun bunlar hic yasanmamis gibi simdi kalkip mide bulandiran bir ikiyuzlulukle.." aaa ne ayriligi gayriligi canim... biz hep kardes yasadik, ayrim yapmadik..Hep bu emperyalistlerin kiskirttigi bozguncu boluculer ortaligi karistiriyor... " diyerek iskembe-i kubradan sallayanlardan gecilmiyor... Artik nasil bir kardeslik anlayisi ise bu, O kardeslerimize b.k yedirildiginde, koyleri yakilip kafalarina tonlarca bomba yagdirildiginda, Babalari, kardesleri sevdikleri geceyarilari evlerinden alinip bir daha geri gelmemek uzere goturulduklerinde neredeydiler? Hadi vazgectim zaten, birakin siradan vatandasi, anli sanli gazetecilerin bile lanetli bir isimmis gibi adini anmaya korktuklari bolgede yasanan vahset olaylarini, Istanbulun gobeginde havaya ucurulan gazete binasinin onunde ufacik bir dayanisma eylemini gerektirmezmiydi kardeslik? Kacirilip gozaltinda kaybedilenler icin Galatasaray onunde sessiz bir ofkeyle katillerden hesap soran analarin yaninda 5 dakika oturmayi gerektirmezmiydi kardeslik? Kendi dilinde soyledigi sarkiya klip yapacaginin soyledigi icin Linc edilmeye kalkisilan Ahmet Kaya yi savunmayi gerektirmezmiydi kardeslik.. Artik ne olur bu piskinligi yapmayin..Birazcik kafanizi onunuzee egip susun.. Kardesleriniz tarafindan affedilmeyi umarak...Ki onlar, dunyanin diger ezilenleri gibi en cok bagislamayi bilirler..."

acilim soz konusu oldugunda turk-islam sentezi de turk-islam sentezi diye bagiran milliyetcilerimiz soylemez tabii kudus'u yeniden haclilarin elinden alip araplara birlik getiren meshur selcuklu sultani selahattin eyyubi'nin kurt oldugunu, bilenlere de ama onu da turkmenler yetistirdi diye laf gecirmeye calisirlar.

Belma Akçura'nin ‘Devletin Kürt Filmi 1925-2007 Kürt Raporları’ni okuma listemize alalim, hazir tartisma tam da damarinda ilerlerken...


No comments: