Friday, May 2, 2008

İHD İstanbul Şubesi'nden 1 Mayıs Raporu

İstanbul’da Taksim Meydanında yapılacak olan 1 Mayıs kutlamalarına saldıran güvenlik güçleri binlerce kişiyi göz altına aldı, onlarca kişi yaralandı, milyonlarca kişi işine ve okuluna gidemedi. Hükümetin emriyle, binlerce işçi ve emekçinin toplantı ve gösteri yapma hakkı şiddet kullanılarak ellerinden alındı. İnsan hakları savunucuları olarak 1 Mayıs gösterilerine yapılan haksız müdahaleyi kınıyoruz. 1 Mayıs gösterilerine karşı verdikleri talimatlar ve eylemleri ile insan hak ve özgürlüklerini kullanılamaz hale getiren, Anayasayı ve yasaları ihlal eden, Devlet ve hükümet yetkililerinin soruşturularak cezalandırılmalarını istiyoruz.

1 Mayıs İşçi ve Emekçilerin Birlik ve Dayanışma Günü Türkiye’de, 1977 bir mayıs’ından bu yana sistemin işçi ve emekçilere karşı sergilediği şiddet politikasının ayyuka çıkartıldığı bir güne çevrilmiştir.

Bu gün, adı konmamış bir sıkıyönetim rejimi uygulanmıştır. Sayısız gaz bombası kullanılmış, yüzlerce yaralı işçi hastanelerde tedaviye alınmadan gözaltına alınmıştır. Alınan bilgilere göre 2800 civarında emekçi gözaltına alınmıştır, bu kişilerin bir kısmı resmi gözaltı işlemleri yapılmaksızın serbest bırakılmıştır.

Anayasanın 34. maddesinin 2. fıkrası bizzat Başbakan Recep tayyip Erdoğan’ın emriyle İl valisi ve Emniyet Müdürünün direktifleriyle ihlal edilmiştir. 13 milyonluk şehirde Toplu ulaşım araçları seferleri iptal edilmiş, okullar tatil edilmiştir. Toplanma ve gösteri yapma hakkı, seyahat hakkı, çalışma hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı engellenmiş. Bu şekilde kamu düzeni bizzat yürütme erki tarafından ihlal edilmiştir.

Adapazarı’nda DTP’nin düzenlediği şenliğe saldıran bir kaç ülkücüyü dağıtamayan güvenlik güçleri 1 Mayıs gösterilerinde yüzbinlerce insanın toplantı ve gösteri yapma hakkını tamamen ortadan kaldırabilmiştir. Bu karşılaştırma dahi sistemin işçi ve emekçi sınıfına ve farklı kimliklere karşı tahammülsüzlüğünün açık görüntüsüdür.

İnsan hakları savunucuları olarak, hak ve özgürlükleri yok etmeye yönelik saldırgan ve yasakçı zihniyeti ve 1 Mayıs gösterilerine yapılan haksız müdahaleyi kınıyoruz. 1 Mayıs gösterilerine karşı verdikleri talimatlar ve eylemleri ile insan hak ve özgürlüklerini kullanılamaz hale getiren, Anayasayı ve yasaları ihlal eden, Devlet ve hükümet yetkililerinin soruşturularak cezalandırılmalarını istiyoruz.


DERNEĞİMİZE YAPILAN BAŞVURULARA GÖRE GERÇEKLEŞEN HUKUKA AYKIRILIKLAR

Derneğimize ulaşan bilgilere göre gün boyunca, isimleri derneğimize bildirilmiş 117 kişi olmak üzere 2800 civarında kişi gözaltına alınmıştır..
Ayrıca;
1- DİSK Genel Merkezine üç ayrı zamanda Gaz bombalı saldırı düzenlendi. İsmi alınamayan 3 gözaltı, biri ağır dört yaralı var işçilerden.
2- Harbiyede 15-20 civarı gözaltı isimler belirlenemedi.
3- İstiklal cd. Bekar sokaktaki üç binaya polislerce kapılar kırılarak girildiği bilgisi alındı. Gözaltı olmamış.
4-Şişli Cevahir iş merkezinin önünde kitleye Gaz bombalı, joplu saldırı gerçekleşmiş.
5-Şişli de gerçek mermi ile yaralanan bir erkek şahsın olduğu bildirildi.( henüz doğrulanmadı)
6-Ayşe TUNCER sırtında gaz bombası patlatılmış, yaralı durumda.
7-Tülay NALBANT jopla kafası yarılmış.
8-Filiz GÜLKOKUER, DİSK genel merkeze atılan gaz nedeniyle Şişli Etfal hastanesine kaldırıldı.
9-Merter ÖZAYDIN, Polisin gözüne tekme atması nedeniyle ağır yaralı, Okmeydanı SSK hastanesine kaldırılmış.
10- KESK ve TTB’den alınan yaklaşık 250 kişi göaltına alındıktan sonra serbest bırakılmış.
11- 1500 civarında işçi Gayrettepe Emniyet birimine götürülmüş, İnönü Stadının yanında 1000 civarında eylemci çembere alınmış, gözaltı fiili olarak başlamış, araç bekleniyor.
12- iki kişi Taksim İlk yardım hastanesine kaldırılmış istiklal caddesinde polis saldırısı
sonucu yaralanmışlar.
13- Hacıhüsrev mahalesinde sivil araç içinde 3 kişi olduğu ve içindeki siyah elbiseli iki erkek bir bayan kitleyi hedef alarak silahla ateş etmişler. Yaşlı bir kadına araçla çarparak uzaklaşmışlar.
14- Şişli Etfal Hastanesi acil servise gaz bombalı saldırı gerçekleşti.
15- Diren APAYDIN, dolapderede saldırıya uğramış, dizinden yaralanmış
16- Taksim Alman Hastanesi önünden 7 kişi darp edilerek gözaltına alınmış
17- Şişli Adliyesinin önünde ÇHD üyesi 7 Avukat darp edilmiş.
18- Lübnan Konsolosluğunda görevli polis memuru ile yanında bulunan Teşvikiye Kuyumcusundan bir kişi sokakta bulunan göstericilerin üzerine hedef gözeterek ateş etmişler.

No comments: