Wednesday, February 25, 2009

Bilgiyi İnşa Etmek

Garanti Galeri ve Platform Garanti'nin ortaklaşa düzenlediği "Disiplinlerötesi" konferans dizisi Nikolaus Hirsch ile devam ediyor. Garaj Istanbul işbirliğiyle 28 Şubat Cumartesi günü saat 17.30'da gerçekleştirilecek konferansta Hirsch, son dönem projeleri çerçevesinde 'sergi mekanı' hakkındaki tartışmalara katkıda bulunacak. Konuşmasında European Kunsthalle için geliştirmekte olduğu ve 2008'de Showroom'da (Londra) da sergilenen "Mükemmel Ceset" (Exquisite Corpse) adlı kurumsal model ile Delhi'de gerçekleştirilen ve Manifesta 7'de de gösterilen "Cybermohalla Hub"a göndermede bulunacak olan Hirsch, kalıcı ve değişken mekansal oluşumlar arasındaki ilişkiyi sorgulayacak.

Frankfurt kökenli bir mimar olan Nikolaus Hirsch Städelschule'de hocalık yapmaktadır. Londra'daki Architectural Association'da, Giessen Üniversitesi Uygulamalı Tiyatro Çalışmaları Enstitüsü'nde ve Philadelphia'daki Pennsylvania Üniversitesi'nde çeşitli akademik görevlerde bulunmuştur. Çalışmaları arasında ödül kazanmış olan Dresden Sinagogu, Hinzert Arşiv Merkezi gibi yapılar ile Bruno Latour ve Peter Weibel tarafından düzenlenen "Making Things Public" (ZKM) ve "Indian Highway" (Serpentine Gallery, 2008) gibi sergilerin mekan düzenlemeleri yer alır. Hirsch'in kurumsal modeller üzerine araştırmaları, William Forsythe ile birlikte gerçekleştirdikleri Bockenheimer Depot Theather, Anton Vidokle ile birlikte Berlin'de gerçekleştirdikleri Unitednationsplaza, European Kunsthalle, Delhi'de Cybermohalla Hub ve Rirkrit Tiravanija'nın "The Land" işi için yapılan bir stüdyo yapısı gibi projelerle sürmektedir.

Hirsch'in çalışmaları "Neue Welt" (Frankfurter Kunstverein, 2001), "Utopia Station" (2003 Venedik Bienali), "Can Buildings Curate" (Architectural Association, Londra ve Storefront Gallery, New York, 2005), Thomas Bayrle'nin "40 Years Chinese Rock'n Roll" (MMK Frankfurt, 2006) ve "Horn Please" (Kunstmuseum Bern, 2007) sergilerinde gösterilmiştir. Berlin Volksbühne'deki "ErsatzStadt: Representations of the Urban" sergisinin küratörlüğünü yapmış olan Nikolaus Hirsch aynı zamanda Goldsmiths Üniversitesi'ndeki "Curating Architecture" programının bir üyesidir. Mimari, sanatsal ve küratöryel modeller arasındaki ilişki üzerine makale ve röportajlarından derlenen "On Boundaries" adlı kitabı 2008 yılında Sternberg Press tarafından yayınlanmıştır.

28 Şubat, Cumartesi, 17:30
Garaj Istanbul

Tomtom Mahallesi, Yeni Çarşı Caddesi,
Kaymakam Reşat Bey Sokağı, No:11a Galatasaray

Konferans İngilizce'dir, simultane çeviri vardır.

No comments: