Sunday, March 1, 2009

here is always somewhere else: the disappearance of bas jan ader






















onu muhtemelen "i'm to sad to tell you" işinden hatırlarsınız, kamera karşısında dakikalarca ağladığı. son işi "in search for the miraculous"ta pasifik'i olabilecek en küçük tekneyle geçme iddiasında bulunur, yola çıkar, geri gelmez sadece teknesi bulunur.
öyle bir adam rietveld'de okurken bir yıl boyunca çizim dersinde kağıt bile değiştirmemiş, her seferinde yeniden silinen kağıt en sonunda erimiş gitmiş. hollanda'da hiç kimse işlerinin yüzüne bakmamış, ona sadece kanala bisikletiyle düşen adam olarak bakmışlar. kimse o karar, bırakma, vazgeçiş halini okuyamamış.
ader'in okyanusta kayboluşuyla ilgili ilginç bir film yapılmış, yarattığı mit üzerine. imkan varsa getirebilenlere getirttirin, kütüphanelere aldırtın ve mutlaka izleyin. üretim meselesiyle, gerçek meselesiyle ilgili düşündüklerimizi derinden etkileyebilecek bir şeyler anlatıyor bu film. ayrıca merak edenlere, jan verwoert afterall'un tek iş anlatan kitaplar serisinde "in search of the miraculous"u yazmış. new museum'daki son night school serisinde dinledim "why conceptual artists do paint" konuşmasını en sonunda. duchamp'ın satranç oyuncusu stratejik düşünme adım atma modeli diye tanımladığı durumu nasıl yerle bir ettiğini görünce bas jan ader üzerine okumasını da çok merak ettim.

ps: turkcem kaymis hemen. gerekli duzeltmeler yapilmistir:)

2 comments:

ElmasDeniz said...

http://www.basjanader.com/

cok begendigim bir websitesidir. ilgilenenlere.

ovul d said...

evet guzel bi websitesidir o da hakkaten. filmin bonus dvd'sinde basjan ader filmleri ve videolarini bir araya getirmisler. websitesinden de izleniyorlar gerci ama el altinda olmasi baska bir sey...