Saturday, May 22, 2010

bukres'ten donduk, hic skandalsiz bienal olur mu

bukres bienali, iyi bir metinle cok umut veren bir yerden konusmasina ragmen, hayalkirikligi. yerlestirmeler calismiyor, islerin aralarinda kimya sorunu ciddi. ama ote yandan cikardiklari yayin hakikaten emekli, iyi metinleri topluyor.
cuma gunku sanatci konusmasinda societe realiste'den jean baptiste naudy'nin hircin bir tavirla neden bazi sanatcilara per diem verdiniz de bazilarina vermediniz? hakli sorusu sinirleri gerdi. kavgayi benim biraktigim yerde societe realiste bienalden isini cekme karari vermisti, sonrasinda ne oldu bilmiyorum. ama kavganin her iki tarafinin da herkesin ortasinda birbirine bagirmaktan cekinmeyen tavri dusundurucuydu. gecen hafta londra'dan gelen no soul for sale haberi gibi yine ayni yere geliyor dayaniyoruz. surekli bir bienaldir organizasyondur ve ayni zamanda surekli bir esitsizliktir dengesizliktir gidiyor, sanatcilarsa sikayetci.
zaten bienal mekanlarindan jeoloji muzesi'nin kaucilya brooke'un tit for twat: can we talk?, 1993-2010 isini sansurleme karari vermesi moralleri bozmustu, bu da ustune tuz biber oldu.
kisacasi bukres'te skandal kismi tamam ama bienal kismi tam degil.

No comments: