Sunday, February 17, 2008

mimetisme / extra city























































bugunlerde independent curators international'in 2001 yılında yayınladığı bir kitap okuyorum; words of wisdom a curator's vade mecum on contemporary art.
altmış uluslararası küratorden pratiklerine ve küratörluk durumunun kendisine dair değinmeler. bir nevi başucu kitabı.
dün extra city'de gördüğüm mimetisme sergisinde anselm franke'nin izlediği yol, bütün bu 2001 değerlendirmeleri sonrasını tekrar düşündürdü. bugünün küratorünün başarısı parlak fikirden çok sağlam araştırmadan ve araştırma üzerine kurulmuş söylemden geçiyor. mimetisme'de franke bunu biyoloji, psikoloji, surrealizm, post kolonyal teori, antropoloji feminizm arasi gidip gelirken şahane althamer zmijevski ortak yapımı so called waves and other phenomena of the mind ile antropolog yönetmen jean rouch'un the mad masters'ını ve harun farocki'nin interview'unu bir araya getirerek yapıyor. tek kusuru sergi mimarisinin andreas fogarasi'nin 2007 venedik bienali macar pavyonunda kullandigi yapıyı fazla andırması.

post it: serginin mimari düzenlemesini yapanları tanıyan bir arkadaşıma da bu fogarasi meselesini anlattım. gördüklerini sanmıyorum, dedi. ikimiz de küratörün biliyor olması gerektiği sonucuna vardık. soracak.






No comments: